Iso-Mix External Drive (IMXD)
Alfa Laval Iso-Mix spoljni pogon (IMXD) je revolucionarni sistem koji omogućava automatizaciju i skaliranje tehnika kasnog uvođenja hmelja za veće količine piva (od 100 do preko 5000 hl). Jednostavan i kompaktan IMXD radi sa bilo kojim sistemom za kasno uvođenje hmelja. Suprotstavlja se prekomernoj ekstrakciji jedinjenja arome, minimizira gubitak proizvoda i omogućava efikasan CIP. Sistem takođe može da optimizuje procese fermentacije, sazrevanja i ubrzanog hlađenja.
Efikasan proces kasnog uvođenja hmelja bez prekomernog sakupljanja kiseonika
- Duga vremena zadržavanja znače veoma brzu disperziju i ekstrakciju aroma hmelja
- Nizak gubitak piva tokom kasnog uvođenja hmelja jer se hmelj uklanja centrifugiranjem
- Smanjen potencijal za začepljenje filtera i procesnih linija jer homogenizacija hmelja sprečava taloženje i blokade
- Ušteda troškova kroz efikasno korišćenje hmelja zahvaljujući efikasnoj disperziji i ekstrakciji hmelja u celoj zapremini piva
- Sprečava prenošenje hmelja sa centrifuge
IMXD omogućava proces kasnog uvođenja hmelja u pivo koji smanjuje vreme zadržavanja, gubitak proizvoda i probleme sa procesom. Dodatne potencijalne prednosti IMXD opreme za kasno uvođenje hmelja uključuju minimizaciju ili eliminaciju problema procesa koji su obično povezani sa kasnim uvođenjem hmelja , kao što su blokade vodova, izmenjivača toplote i druge opreme koja može dovesti do skupih isključenja.
Kako radi
Iso-Mix spoljni pogonski sistem (IMXD) je posebna verzija našeg veoma uspešnog Iso-Mix donje- ulaznog sistema za kasno uvođenje hmelja koji smanjuje vreme zadržavanja hmelja iz dana u sate. Posebno je pogodan za upotrebu u procesu kasnog uvođenja hmelja piva u srednjim do velikim rezervoarima za fermentaciju.
IMXD mikser se rotira spoljnim motorom povezanim sa unutrašnjom osovinom. Kao takav, ne postoji kontakt između cirkulišućeg fluida i zupčanika mešalice, što omogućava sistemu da rukuje visokim koncentracijama čvrste materije, kao što su čestice hmelja, u cirkulišućem fluidu.
IMXD mikser se nalazi relativno nisko u rezervoaru, obično unutar konusnog dela. Ovo omogućava rad miksera dok se rezervoar puni i prazni. Za kasno uvođenje hmelja, ova konfiguracija omogućava mešalici da održi hmelj u homogenoj suspenziji tokom prenosa iz rezervoara u nizvodno centrifugiranje. Ovo pomaže u održavanju konstantnog opterećenja centrifuge što rezultira optimalnom efikasnošću i performansama separacije.
Zbog svoje visoke tolerancije na cirkulišuće čestice, uključujući cele pelete, IMXD sistem kasnog uvođenja hmelja pruža fleksibilnost u izboru uvođenja hmelja u fermentor. Na primer, pelete hmelja se mogu prethodno usitniti u malom rezervoaru u visokim koncentracijama čvrstih materija i dozirati u cirkulacionu petlju pomoću pumpe za pozitivno istiskivanje, ili se celi pelet hmelja može direktno ubaciti u fermentor ugljen-dioksidom.
IMXD sistem kasnog uvođenja hmelja se takođe može koristiti za optimizaciju procesa fermentacije i hlađenja, jer održava kvasac u suspenziji tokom procesa fermentacije. Ovo obezbeđuje optimalan kontakt između kvasca i fermentabilnih šećera i sprečava taloženje kvasca u konusu tokom fermentacije.
Tipične prednosti su smanjeno vreme procesa, manje varijacije u vremenu procesa i bolje i konzistentnije korišćenje ekstrakta. (Stepen poboljšanja zavisiće od sojeva kvasca i uslova procesa koji se koriste za svako pojedinačno pivo ili formulaciju brenda.)
Sistem Iso-Mix/IMXD takođe pomaže u održavanju (ili čak poboljšanju) zdravlja i održivosti kvasca. Svako dodatno smicajno naprezanje se više nego nadoknađuje smanjenjem naprezanja kvasca jer kvasac ostaje u suspenziji tokom čitave fermentacije. Time se izbegava naprezanje kvasca povezano sa taloženjem u konusu, koji u suprotnom može da izvuče iz kvasca hranljive materije. Smanjenje naprezanja kvasca može se videti u smanjenoj proizvodnji SO2 i acetaldehida (oba su poznati nusproizvodi povezani sa naprezanjem kvasca).
Usluge
Usluge za prehrambene sisteme
Usluge Alfa Laval za prehrambene sisteme pomažu u poboljšanju učinka vaših prehrambenih sistema maksimiziranjem učinka vaših procesa. Ovo vam omogućava:
- Da neprestano poboljšavate svoje poslovanje kako biste održali konkurentsku prednost
- Da se fokusirate na vreme rada bez kvarova, optimizaciju i dostupnost
- Da maksimalno povećate povraćaj ulaganja tokom životnog ciklusa vaših prehrambenih sistema