Tretman žvakaćih guma
Široka lepeza guma se koristi u prehrambenoj industriji u proizvodima kao što su margarin, čokolada, žvakaće gume, pekarski proizvodi i gotova jela, a sve zastupljenije su i kozmetičke, farmaceutske i tehničke primene.
Gume koje se koriste u prehrambenoj industriji mogu se sastojati od hidrokoloida kao što su alginati, karagenani, galaktomanani (karuba guma – ili rogačeva guma – i guar guma), biopolimeri (ksantan guma i skleroglukan) i pektini (i visoki metoksil i niski metoksil).
Dodate gume postepeno dobijaju odobrenje kako znanje o jedinstvenim svojstvima i komercijalnom potencijalu ovih prirodnih proizvoda raste.
Alfa Laval sistemi koji se najčešće koriste za obradu guma uključuju:
- Prečišćavanje korišćenjem tehnologije membranske filtracije za mikrofiltraciju, ultrafiltraciju i nanofiltraciju
- Specijalizovane dekanterske centrifuge za separaciju
- Contherm izmenjivači toplote sa struganom površinom za grejanje i hlađenje
- Spiralni izmenjivači toplote za širok spektar grejanja/hlađenja