Fermentacija
Izvlačenje maksimuma iz sirovina je neophodno u proizvodnji proizvoda sa kulturama i svežih i sušenih sireva. Važna pitanja uključuju postizanje maksimalne efikasnosti u kontinuiranom doziranju i održavanje higijenskih uslova obrade.
Istaknute tehnologije
Visok standard higijene
Fabrika sira OLEŠNICE, ČEŠKA, Sa pouzdanošću, zdravljem i bezbednošću kao glavnom brigom, menadžment mlekare je odlučio da zameni stare pasterizatore novim Alfa Laval FrontLine izmenjivačem toplote sa Gemini dvostrukim zidnim pločama. „Zbog našeg ograničenog prostora, bilo je pomalo teško kada se radi o postavljanju izmenjivača toplote. Ali od tada nismo imali nijedan problem sa njima“, kaže Šlégr. Prema njegovim rečima, novi pasterizatori su već prošli kratak i nenameran test izdržljivosti, kada je pritisak u cevima nakratko dostigao 6 bara. „Ležajevi u staroj jedinici bi već eksplodirali“, smatra on. Predviđeno je da dva nova pločasta izmenjivača toplote rade 365 dana u godini, od 5 do 18 časova, sa različitim temperaturama za svaki krajnji proizvod: 98°C za mleko i 74°C za sir.