2024-01-24 Product news
Prava stvar: poboljšanje efikasnosti u proizvodnji zanatskih piva
Kada je nezavisna pivara u severnoj Evropi tražila da zameni izmenjivač toplote koji je koristila za hlađenje sladovine – centralni deo operacija pravljenja piva – izabrali su H4 iz higijenske linije Alfa Laval. Sada proizvode svoja prepoznatljiva piva od divljeg kvasca sa većom higijenom i većom efikasnošću nego ikada
Od početka proizvodnje 2012. godine, ova pivara se prvenstveno fokusirala na piva fermentisana divljim kvascem i bakterijama. Sva sadrže 100% prirodne sastojke; mnoga su organska, a većina je i veganska. Oko 30% proizvodnje pivare izvozi se u Japan, Italiju i Španiju, dok se preostalih 70% prodaje na domaćem tržištu.
„Pivarska industrija pretrpela je pad potražnje tokom pandemije i tek treba da se u potpunosti oporavi“, kaže pivara, „ali se postepeno vraćamo na brojke pre pandemije. Dobra vest je da je trenutni trend za prirodno proizvedene, autentične i zanimljive proizvode jednako relevantan za pivo kao i za druge oblasti života. Ljudi žele pravu stvar, a to je ono što im dajemo.“
Higijena je glavni prioritet
U svim operacijama proizvodnje piva, higijena je prioritet broj jedan. „Razlog je jednostavan“, objašnjava pivara, „ako se pivo kontaminira, ne može se koristiti, što znači da se nepotrebno troše vreme, novac i proizvod. Zato preduzimamo sve moguće mere da izbegnemo kontaminaciju, na primer, pažljivim čišćenjem opreme između proizvodnih pogona i rada – koliko je to moguće – zatvorenim sistemom kako bismo sprečili kontakt ljudi sa proizvodom.“
Kada je pivara počela da razmatra svoje opcije za novi izmenjivač toplote, higijenski faktor se podrazumevao, ali nije bio jedini. Takođe su želeli da poboljšaju performanse. „Koristili smo isti izmenjivač toplote dest godina i nismo bili potpuno zadovoljni njegovom efikasnošću hlađenja“, objašnjava pivara. „Štaviše, naša potrošnja energije bila je visoka, posebno tokom letnjih meseci kada je voda za hlađenje koja ulazi u sistem toplija. To je značilo da je izmenjivač toplote morao da radi pri maloj brzini, što je usporilo rad. Nadali smo se da ćemo pronaći novi koji će nam pomoći da rešimo ove probleme.“
Ispunjavanje i prevazilaženje očekivanja
Kao što ime asortimana sugeriše, higijena je ključna u dizajnu Alfa Laval H4. Nakon korišćenja novog izmenjivača toplote više od godinu dana, pivara potvrđuje: „Ploče se zaista veoma lako čiste! Zapravo, nismo imali nikakvih problema sa čišćenjem ili kontaminacijom od kada smo počeli da ga koristimo.“
Nova oprema je smanjila vreme hlađenja sladovine za 25%, i značajno smanjila potrošnju vode. Takođe smo ostvarili velike uštede energije jer je temperatura izlazne vode viša i zato je potrebno manje energije za njenu pripremu za proizvodnju piva.
Kada je reč o ostalim kriterijumima, očekivanja pivare su zapravo prevaziđena: „Nova oprema je smanjila vreme hlađenja sladovine za 25% i značajno smanjila potrošnju vode. Takođe smo ostvarili velike uštede energije jer je temperatura izlazne vode viša i zato je potrebno manje energije za njenu pripremu za proizvodnju piva
Prema Alfa Lavalu, ove prednosti su i zahvaljujući novom dizajnu ploča koji optimizuje distribuciju protoka i poboljšava efikasnost prenosa toplote, omogućavajući smanjenje potrošnje vode, medija za čišćenje i energije.
Kvalitetni proizvodi i uslužni tim
Gledajući unapred, pivara se nada da će u narednim godinama moći da investira u drugu opremu za preradu kompanije Alfa Laval. „Kvalitetni proizvodi su naravno glavni razlog za izbor Alfa Lavala“, kaže on, „ali važne su i druge stvari. Na primer, imati dobar kontakt sa ljudima i moći se osloniti na njih za brzu tehničku podršku kada je to potrebno. Alfa Laval tim je bio od izuzetne pomoći na svakom koraku – nešto što zaista cenimo kao mala kompanija.“
Oznake
SveVreme rada
Skraćeno vreme hlađenja sladovine za 25%
Ušteda energije
Velike uštede energije
Ušteda vode
Značajno smanjena potrošnja vode