2024-07-24 Product news

Biotehnološka firma postiže prinos od skoro 100%, kao i hiljade od obnovljenih proizvoda

Međunarodna biotehnološka kompanija bila je zainteresovana da poveća svoju ukupnu proizvodnju bez dodavanja rezervoara, a da istovremeno smanji broj rezervoara koje koristi u svom postojećem serijskom procesu. Za potencijalno rešenje obratili su se kompaniji Alfa Laval.

Pre toga, kompanija je koristila arsenal rezervoara za mešanje, u rasponu od 50 do 600 litara, za svoj krajnji proizvod na biološkoj osnovi, koji zahteva kontinuirano mešanje dok proizvod lagano teče do završne faze punjenja. Tipično, jedna veličina rezervoara je korišćena za svaku jedinstvenu seriju, ali nakon razgovora sa zaposlenima kompanije Alfa Laval, kao i na osnovu njihovog sopstvenog nezavisnog ispitivanja, kupac je brzo shvatio da može da poveća ukupnu proizvodnju postrojenja i optimizuje svoju postojeću serijsku proizvodnju nadogradnjom svojih mogućnosti mešanja sa kompanijom Alfa Laval.

Nisu svi magnetni mikseri isti

Nakon pažljivog procenjivanja procesa kupca, otkriveno je da se 20% njihovog vrednog krajnjeg proizvoda nepotrebno odbacuje kao otpad. Ovaj otpad od proizvoda je direktno pripisan postojećim magnetnim mešalicama postavljenim na dnu, koje su morale da se zaustave dok je istovremeno svaka serija još uvek sadržala 15-20% proizvoda na dnu rezervoara. Kada je kupac pokušao da neprekidno meša i iscedi, postojeći mikser je stvorio levak ili vrtlog. Kada dođe do vrtloga, on uklanja proizvod iz rotacionih i stacionarnih ležajeva miksera. Pošto proizvod služi za podmazivanje ležajeva tokom rada, rezultat su trenutni kontakt ležaja i trenje, što može dovesti do mešanja delova ležaja sa proizvodom. Drugi problem je bio taj što je njihov postojeći mikser pružao vrlo malu fleksibilnost brzine mešanja, jer je navedeno da radi na najmanje 100 obrtaja u minuti da bi se izbeglo brušenje ležajeva.

Lagano postizanje prinosa od 100%

Na osnovu procene, šestoinčni magnetni levitirani mikser kompanije Alfa Laval je preporučen i testiran u jednom od stolitarskih rezervoara kupca. Nakon instalacije, prednosti u konstrukciji levitiranog miksera su jasno ilustrovane. Mešalica je mogla da radi ispod 100 obrtaja u minuti, što je eliminisalo kontakt ležaja. Pored toga, niže brzine obrtaja takođe su omogućile rezervoaru da neprestano meša dok se isceđivao. Ali što je najvažnije, rezervoar od 100 litara je postigao prinos od skoro 100%, povrativši skoro svu zapreminu proizvoda iz rezervoara koja je prethodno ispuštena kao otpad. To što je postojala mogućnost da se povrati 100% prinosa takođe je omogućilo kupcu da koristi jedan rezervoar za svaku jedinstvenu seriju – bez obzira na zapreminu rezervoara – čime je smanjen broj rezervoara potrebnih za svaki proces serije.

Uz to, jedinstveno zakošena i optimizovana konstrukcija radnog kola magnetnog miksera kompanije Alfa Laval obezbeđuje nežno mešanje sa nižim smicanjem kako bi se održao najviši mogući nivo integriteta proizvoda – što je uslov za njihove veoma delikatne proizvode.

Samo na osnovu rezultata mešanja stoprocentnog prinosa, kupac je odmah kupio dve mešalice za svoje rezervoare od 100 litara. Nakon što su dodatne serije potvrdile slične rezultate, kupio je tri dodatna miksera.

Brzi povrat uloženog novca uz hiljade povraćenih dolara

Otplata novih miksera bila je skoro trenutna – manje od jedne nedelje. Kupac je izračunao povećanje od 20% u povratu proizvoda na osnovu rezervoara od 100 litara - što je rezultiralo sa 20.000 ml dodatnog mešanog proizvoda. U ovom slučaju, njihova ušteda je rezultirala sa $0,05 - $1 za svaki ml proizvoda (u zavisnosti od proizvoda) ili do $20,000 po seriji, dnevno! Pošto se mešalica ugrađuje i u veće rezervoare od 500 – 600 litara, oporavak, a samim tim i povrat još je veći.

"Nakon postizanja hiljada dolara dnevno u operativnim i proizvodnim uštedama, kupac je bio toliko zadovoljan da sada unapređuje dva svoja postrojenja u SAD sa 19 dodatnih miksera.

Prednosti

  • Konstrukcija levitacije pruža bolje mogućnosti za povećanje tako što omogućava kulturama da slobodno teku i napreduju.

  • Radno kolo optimizovano za protok – eliminiše smicanje ćelija, a istovremeno omogućava kulturama da se kreću i razmnožavaju brže.

  • Promenljive brzine mešanja – mešanje počinje pri veoma niskom broju obrtaja, čak i kada je rezervoar prazan, i može postepeno da se povećava, dok se lako uvodi aeracija da bi se postigao veći broj ćelija.

Oznake

Sve