2024-08-21 Product news

ALDEC G3 dekanteri za odvodnjavanje mulja smanjuju potrošnju električne energije u vodovodnoj korporaciji Sydney Water u Kronuli

Zamenom starih dekantera modelom ALDEC G3 štedi se 47% električne energije, 173 tone CO2 godišnje, plus oko 275.000 australijskih dolara za smanjen obim održavanja i transport biočvrstih materija.

Kada je bilo vreme da se zamene stari dekanteri, postrojenje za prečišćavanje Kronula Sydney Water tražilo je najnoviju tehnologiju koja bi zahtevala minimalne promene u njihovoj postojećoj postavci. Nakon što su odlučili da prihvate rešenje koje nudi kompanija Alfa Laval, nisu mogli da veruju u stvarnu uštedu električne energije od skoro 50%.

Sydney Water je najveće vodovodno komunalno preduzeće u Australiji. Oni pružaju usluge snabdevanja vodom, odvođenja otpadnih voda, recikliranja vode, kao i neke usluge u vezi sa atmosferskim vodama, za preko 4,6 miliona ljudi. U njihovom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Kronula na poluostrvu Kurnel, oko 18 km južno od Centralnog Sidneja, dnevno se preradi približno 54 miliona litara otpadnih voda, što čini oko 10% od 190.000 tona biočvrstih materija koje svake godine proizvede Sydney Water.

Dekanteri su ključ za konačnu pripremu biočvrstih materija kad je u pitanju njihova spremnost za transport i upotrebu u drugim industrijama. Mark Ziogas, službenik za proizvodnju, bio je u velikoj meri uključen u tehničke specifikacije tendera za nove dekantere postrojenja u ime kompanije Sydney Water, a zatim je nadgledao instalaciju i puštanje u rad dva G3 dekantera kompanije Alfa Laval. Umesto da se fokusira na stope vlage, tender se više koncentrisao na zapreminski i hidraulički kapacitet mašina kako bi se osiguralo da dekanteri mogu da izdrže trenutno opterećenje i da imaju dovoljan kapacitet za svako buduće povećanje stanovništva u toj oblasti. Kompanija Alfa Laval je osvojila tender iz više razloga. Usput su se pojavili neki dodatni i neočekivani bonusi.

Ušteda električne energije za skoro 50%

Sydney Water koristi skoro 1% električne energije u državi Novi Južni Vels. Uvek traži načine da smanji potrošnju energije gde god je to moguće. Uštede energije koje je obećala kompanija Alfa Laval bile su ključni faktor za pobedu na tenderu, a zapravo su i nadmašile sva očekivanja. Kako Mark navodi:

„Smanjenje snage onoga što nam je predstavljeno, pa, videli smo još veće smanjenje snage u stvarnosti. Iz kompanije Alfa Laval su nam rekli da bi mogli da postignu između 30-40%. U stvarnosti, vidimo preko 47% uštede energije samo na dekanterima. Veoma je impresivno. Bilo je nekih skeptika. Kada su im preneti pravi brojevi, bili su oduševljeni.

„Prethodni dekanteri su bili procenjeni na 55 m3/h, ali najveći protok koji smo mogli da iskoristimo bez ugrožavanja stope hvatanja bio je samo 21 m3/h. Zbog toga je svakog dana bio potreban 21 sat za isušivanje, što je jednako ukupnom trošku električne energije od 73.139 dolara godišnje.

„Sa Alfa Laval G3-95 možemo komotno da radimo na 40 m3/h bez ugrožavanja hvatanja. Stoga je vreme rada sada prepolovljeno na 10,5 sati dnevno. Kombinovana efikasnost mašine i manje radnih sati znači da nas struja košta manje od 20.000 dolara godišnje.

Uštede energije ovog reda veličine predstavljaju smanjenje CO2 od 173 tone godišnje – što je ekvivalentno emisiji skoro 40 automobila – i ukupnu uštedu troškova električne energije od 73,4% ili 53,639 USD godišnje.

Samo na osnovu ovih faktora i uštede troškova održavanja, povrat uloženog novca bi trebalo da se postigne u roku od 4 godine.

Niski troškovi održavanja - prednost zaptivenih unutrašnjih ležajeva

Navodeći da dekanteri imaju zaptivene unutrašnje ležajeve, Mark procenjuje da fabrika uštedi 50.000 dolara godišnje na troškovima održavanja. Mašina je do sada obavila 8.000 sati rada, a unutrašnji ležajevi nisu ni jednom dodirnuti

„To nas je oslobodilo u pogledu radnog angažmana. Naše stare mašine su morale da se podmazuju na nedeljnom nivou. Ono što je bio relativno jednostavan zadatak zahtevalo je mnogo interakcije između rada i održavanja. Sada smo u mogućnosti da se fokusiramo na važnije aktivnosti održavanja i radnog angažmana“.

Smanjenje vlage

Bilo koji procenat povećanja čvrstih materija je dobar porast. Za svaki dobijeni 1%, Sydney Water štedi približno 55.000 dolara u troškovima povezanim sa transportom biočvrstih materija samo iz Potrojenja za oporavak vodenih resursa Kronula. Pošto postrojenje Kronula dobro posluje, nisu se očekivala velika smanjenja, ali su bila veoma dobrodošla. Kako Mark objašnjava: „Sa našim starim mašinama, imali smo sreće da dobijemo 18% pogača. Sa mašinom kompanije Alfa Laval, čim je ušla u rad, skoro smo dostigli 20% bez ikakve optimizacije, do tačke kada možemo da dostignemo skoro 22%, samo optimizovanjem procesa i protoka. Sada, to je bez optimizacije centrifuge – još nismo ni krenuli u tom pravcu. Nadam se da će u narednim mesecima biti 23% ili 24% uz optimizaciju centrifuge“

Lako uklapanje

Ključna prednost je bio otisak dekantera i lakoća sa kojom se oni mogu pregledati. Jednostavnost poklopca sa šarkama znači da se unutrašnjim mehanizmima mašine lako pristupa i da se svaka komponenta može lako pregledati.

„Dakle, bilo je jednostavno, uklopilo se u naš otisak, a i orijentacija mašine se uklopila. Zone za dovod i ispuštanje pogača su u osnovi bile iste kao kod prethodnih dekantera, tako da nismo morali previše da preuređujemo cevovod.’ Ovo je puštanje u rad donekle pojednostavilo i dogodilo se u kratkom vremenskom okviru. Takođe je obezbeđen bezbedniji i prostraniji radni prostor jer dekanteri kompanije Alfa Laval zauzimaju mnogo manji otisak od starih mašina, ali su jednaki po proizvodnom kapacitetu.

Konkurentna cena

Ne samo da su cene dekantera bile konkurentne, već je sa zapreminom koju mogu da podnesu, preduzeće Sydney Water uspelo da zameni tri svoja stara dekantera sa dva nova, čime su se odmah smanjili ukupni kapital i tekući troškovi održavanja.

Mogućnost lokalnog servisiranja

Ponavljamo, australijski servisni centar kompanije Alfa Laval pruža kupcima dugoročno sigurnost i bezbrižnost.

„Velika pogodnost sa kompanijom Alfa Laval je to što su nam pružili obilazak lokacije Hantingvud i njihovih radionica. Bio sam zaista impresioniran. Oni mogu da remontuju mašinu. Imaju sve mogućnosti, uključujući i mašinu za balansiranje. Takođe, bacivši pogled na koji način drže sve rezervne delove, na zalihama, na policama, numerisane. Bilo je vrlo uverljivo. I samo saznanje da su tu u blizini, u lokalu. Dakle, ako imate hitan poziv, uvek imaju osoblje koje će brzo doći. I znamo da kada centrifuga ode na remont, biće vraćena u najboljem redu i u razumnom vremenskom okviru“.

Partnerstvo sa kompanijom Alfa Laval

Karakteristika koja se izdvaja u odnosu između kompanije Alfa Laval i Sydney Water jeste stalna podrška i komunikacija, koja se razvila u istinsko partnerstvo. Tokom puštanja u rad, identifikovan je problem sa programom pranja. Kako Mark objašnjava, „Sarađujući sa kompanijom Alfa Lavalom i uz njihovu podršku, uspeli smo da rešimo problem. Uspeli smo da razgovaramo sa nekim u lokalnom području ko je mogao da se pozove na iskustvo kompanije Alfa Lavala širom sveta kako bi rešio problem.

Oznake

Sve
Sydney-Water Air-photo 640x360

Glas klijenata

Iz kompanije Alfa Laval su rekli da bi mogli da postignu između 30-40%. U stvarnosti, vidimo uštede od preko 47% uštede energije samo na dekanterima. Veoma je impresivno.
„Sa našim starim mašinama, imali smo sreće da dobijemo 18% pogača. Sa mašinom kompanije Alfa Laval, čim je počela sa radom, dostigli smo skoro 20% bez ikakve optimizacije, do tačke kada možemo da dostignemo skoro 22%, i to samo optimizovanjem procesa i protoka.
Drago mi je što smo tender napisali na način na koji jesmo. Videli smo neke lepe mašine tokom procesa. Ponosan sam što smo izabrali mašinu koja prevazilazi naša očekivanja i što imamo lokalnu podršku. Kompanija Alfa Laval se potrudila da budemo zadovoljni. Ja lično imam osećaj uspeha u tom postrojenju za odvodnjavanje. Ja sam potpuno zadovoljan kupac.

Mark Zioges, službenik proizvodnje, Sydney Water

Sydney Water ALDEC G3 decanters 300x228

Ključne tačke

  • Ukupna ušteda električne energije zbog veće propusnosti je 73,4%
  • Smanjenje CO2 od 173 tone godišnje
  • Zaptiveni unutrašnji ležajevi godišnje uštede 50.000 dolara
  • Svakih 1% sušača biočvrste materije štedi 55.000 dolara u troškovima transporta
  • Lak pristup uslugama i sigurnost u iste
  • Otplata imovine za < 4 godine

Povezani sadržaj