2023-10-31 Product news
Tu smo za pivo: obnavljanje održivog proteina iz istrošenog pivarskog zrna
Održivi izvori visokokvalitetnih proteina su od suštinskog značaja za zadovoljavanje sve veće globalne potražnje za zdravom, pristupačnom i hranljivom hranom. Alfa Laval ekspertiza u oblasti proteina čini ga idealnim partnerom za tehnologiju i rešenja u ovoj oblasti.
Inovacije u ovoj oblasti su uzbudljive i brze, a jedan od najnovijih novopridošlih na tržište je kompanija sa sedištem u SAD, koja ne samo da je razvila održive proteine na biljnoj bazi, već koristi otpadne proizvode iz procesa proizovdnje piva kao svoju sirovinu.
EverGrain™, podružnica u potpunom vlasništvu globalnog pivarskog giganta Anheuser-Busch InBev, razvila je najsavremeniji proces za ekstrakciju visokokvalitetnog proteinskog izolata iz istrošenog zrna iz procesa proizvodnje piva.
Dobijeni proizvod – EverPro® – se zatim prodaje kao sastojak prehrambenim kompanijama za ugradnju u razne proizvode, uključujući šejkove za sportsku ishranu i napitke od kafe. Njegova visoka nutritivna vrednost, blagi ukus i vodeća rastvorljivost na tržištu u primeni napitaka čine ga idealnim za povećanje sadržaja proteina u nizu kategorija potrošačkih proizvoda.
„EverPro je protein biljnog porekla bogat hranljivim materijama, koji se održivo proizvodi od ječma koji se uzgaja i proizvodi u SAD“, kaže Greg Belt, izvršni direktor kompanije EverGrain. „Potpuno je rastvorljiv u vodi sa čistim ukusom, što ga čini veoma raznovrsnim sastojkom i pogodnim za brojne proizvode, uključujući gotove napitke za piće i mešanje, kao što su proteinski šejkovi i kafe, kao i smutiji i energetske pločice.
A sa održivošću u srži svog poslovanja, EverGrain, ono što je prethodno sušeno i prodato kao stočna hrana niske vrednosti, pretvara u održiv izvor visokokvalitetnih, visoko hranljivih, biljnih proteina.
„Sa ovim najsavremenijim procesom možemo sakupiti skriveni nutritivni kapacitet ječma – što nam pomaže da ponudimo ne samo još jedan protein, već i bolji protein“, kaže Steffen Muench, šef EverGrain sektora za istraživanje i razvoj. „I štaviše, kroz recikliranje, sve ovo možemo da uradimo koristeći zemlju koju već imamo – nije potreban nijedan dodatni ar da bismo iskoristili sve hranljive materije sačuvane u ječmu za dobro ljudi i planete.“
Komercijalna proizvodnja kompanije EverPro počela je u junu ove godine u EverGrain potpuno novom pogonu u Sent Luisu, Mizuri, nakon višegodišnjeg istraživanja i razvoja sa stručnjacima za industriju i istraživanje.
Tehnologiju separacije i upravljanje tečnostima za instalaciju je isporučila kompanija Alfa Laval, što je uključivalo šest velikih dekantera, sisteme za reverznu osmozu, ventile, pumpe i opremu za čišćenje rezervoara.
EverGrain je kontinuirano fokusiran na optimizaciju procesa i planira se izgradnja pilot postrojenja gde će se poboljšati ukupni prinosi zajedno sa smanjenjem upotrebe vode.
Fino podešavanje je od suštinskog značaja na visoko konkurentnom tržištu proteinskih izolata i Alfa Laval je u dobroj poziciji da obezbedi kompaniji EverGrain tehničku ekspertizu za budućnost, kaže David King, direktor za separaciju u prehrambenoj industriji kompanije Alfa Laval u SAD.
„Imamo stručno znanje o separaciji, isparavanju i membranama koje seže decenijama unazad. Možemo im pomoći da postanu tehnološki napredni i komercijalno efikasni koliko god mogu i podržavajući ih našim dometom usluga i stručnošću širom sveta.
„Ovo je samo početak njihovog puta. Globalni domet AB InBev znači da EverGrain zaista ima kapacitet da nahrani svet – uzimajući nejestivi otpadni proizvod koji je prethodno sušen i prodavan kao stočna hrana i pretvarajući ga u kvalitetan protein.”
O EverPro®
EverPro, kreiran od strane kompanije AB InBev za održive sastojke EverGrain, je prvi na svetu komercijalno dostupan prerađeni protein ječma. EverPro je sa namerom formulisan i naučno je dokazano da ima neuporedivu rastvorljivost i nivo viskoziteta u poređenju sa surutkom ili graškom i da je isti ili bolji u apsorpciji i svarljivosti. To ga čini odličnim za sportske i hranljive napitke. Pošto je EverPro napravljen korišćenjem zaštićenog procesa za obnavljanje proteina ječma iz istrošenog zrna pivara (BSG), emituje manje ugljenika i koristi znatno manje zemlje i vode, jedan je od najodrživijih proteina na planeti i sertifikovan je od strane Udruženja za preradu hrane. Prvi veliki objekat EverPro pojavio se u junu ove godine u Sent Luisu, Mizuri.
Oznake
SveIstaknute tehnologije
Potencijal za nadogradnju
Istrošeno zrno u pivarama čini 85 odsto ostataka iz procesa pivarstva. Prema jednoj proceni, do 20 milijardi funti ili cca. 10 milijardi kg istrošenog zrna proizvede se kao nusproizvod proizvodnje piva u SAD svake godine. U suštini, samo šećeri u zrnu se troše tokom procesa proizvodnje piva, dok se preostala vlakna, proteini i drugi hranljivi sastojci mogu ekstrahovati i pretvoriti u ljudsku hranu.